Inför arrangemanget

Från Riksipedia

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Rad 55: Rad 55:
'''Vill din förening vara med?'''
'''Vill din förening vara med?'''
-
Kontakta Johan på Tickster för att teckna ett avtal eller få mer information om hur du kommer igång.<br>
+
Kontakta Jörgen på Tickster för att teckna ett avtal eller få mer information om hur du kommer igång.<br>
Jörgen Olofsson, arrangörsupport Tickster<br />
Jörgen Olofsson, arrangörsupport Tickster<br />
Tel: 073-536 61 56<br />
Tel: 073-536 61 56<br />

Versionen från 12 juni 2014 kl. 13.31

Innehåll

Beställa en föreställning

En arrangör beställer en föreställning via scenkonstportalen.se.

Om Scenkonstportalen.se

På scenkonstportalen.se bokar du Sveriges turnerande scenkonstföreställningar. Den finansieras av Riksteatern.


För dig som arrangerar

Scenkonstportalen.se är verktyget där du som arrangör söker och bokar Sveriges turnerande scenkonstföreställningar. I söket skräddarsyr du dina sökningar genom att ange åldersgrupp, kategori, turnéområde med mera. Du klickar dig enkelt vidare till produktionssidorna där du hittar all information om föreställningen. Producenten har möjlighet att lägga upp text, bilder, filmer och marknadsföringsmaterial så att du kan bilda dig en uppfattning om produktionerna du hittar. Spara intressanta föreställningar och dela med dina kollegor, experimentera med sökningarna och se vilket utbud som finns tillgängligt just nu. Kanske hittar du något nytt som lockar nya målgrupper eller bredare publik. När beslutet är fattat skickar du snabbt din bokningsförfrågan via scenkonstportalen.se. Den landar i producentens e-post och syns även för producenten direkt på scenkonstportalen.se.


För att skicka bokningsförfrågningar behöver din förening vara registrerad som arrangör på scenkonstportalen.se. Klicka här för att registrera dig som arrangör http://scenkonstportalen.riksteatern.se/registrera-anvandare-arrangor


Hitta och boka dina föreställningar

Steg 1: Hitta en produktion

  1. Gå till http://www.scenkonstportalen.se
  2. Logga in med dina inloggningsuppgifter
  3. Gå till ”Snabbsök” som finns överst på sidan
  4. Skriv in namnet på den föreställning eller producent du söker
  5. Du kommer till producentsidan eller produktionssidan. På producentsidan hittar du alla bokningsbara föreställningar.


Steg 2: Skicka en bokningsförfrågan När du kommit till en producentsida på scenkonstportalen.se gör du så här:

  1. Klicka på en produktions namn eller bild för att komma vidare till produktionssidan. Där hittar du all information om föreställningen.
  2. Klicka på ”Skicka bokningsförfrågan” som finns uppe till höger. Du får upp bokningsformuläret.
  3. Välj vilka föreställningar du vill skicka bokningsförfrågan till och önskad turnéperiod. Du kan skicka förfrågningar på flera produktioner i ett och samma formulär. I meddelandetexten har du möjlighet att ställa frågor eller komplettera med ytterligare information.
  4. Längst ner i formuläret bifogar du din spärrlista där du anger de datum föreningen inte kan ta emot föreställningen, till exempel om lokalen är uppbokad med andra arrangemang vissa datum. I spärrlistan är det viktigt att du anger den lokal spärrlistan avser.


Har du frågor om scenkonstportalen.se? Kolla under Tips & Råd på http://www.scenkonstportalen.se/tips-rad

Sälja biljetter

Mer information kommer under 2013.

Sälja biljetter via Tickster

Riksteaterns nya biljettsystem

Tillsammans med Folkets Hus och Parker har Riksteatern tecknat ett förmånligt centralt avtal med Tickster, leverantör av ett biljettförsäljningssystem. Fördelar med Tickster:


Vill din förening vara med?

Kontakta Jörgen på Tickster för att teckna ett avtal eller få mer information om hur du kommer igång.
Jörgen Olofsson, arrangörsupport Tickster
Tel: 073-536 61 56
E-post: jorgen.olofsson@tickster.com


Se merTeknisk information

Spellokaler/Färgkoder Alla spellokaler som Riksteatern spelar på är kategoriserade ur tekniskt hänseende där färgkoder visar vilken teknisk status/ typ och storlek en spellokal har. Varje kategori är indelad i tre segment. Varje segment särskiljer något av teknisk natur i lokalen vare sig det är mått, lingångar, eltillgång, antal loger eller annan teknisk status. All information finns lagrad på Riksteaterns databas www.scenrum.nu som allmänheten har tillgång till. Där kan du söka efter din egen lokal och se om det överensstämmer.

Riksteatern arbetar i två olika lokaltyper;

Färgkodsindelningen ser ut så här:

Samtliga scener ovan har hissbara lingångar

Lokal utan hissbara lingångar

Teaterlokaler som saknar godkända eller hissbara lingångar samt diverse lokaler typ konserthus, bygdegårdar, salar, gymnastiksalar, och sporthallar. De lokaler där Barn & Unga spelar sina föreställningar tillhör den här kategorin. Lokaler av den här typen kan enbart ta emot föreställningar där tekniken är så kallad ”golvbaserad”.


Tekniska termer (Ord och begrepp)
Här följer några av de vanligaste förekommande tekniska termerna i anbudet.

Spelyta
Anger det mått i både bredd och djup där föreställningen utspelas, utrymmet för dekor och skådespelare. Innefattar måtten scenöppningsbredd och speldjup.

Scenbredd
Mått mellan sidoväggarna på scen. Behövs för att särskilja om scenöppning och scenbredd är samma mått, vilket styr om en produktion kan rymmas på scenen och har inget med spelytan att göra.

Scendjup
Mått från ridåns bakkant och i mittlinje bakåt till scenens bakvägg. Har inget med spelytan att göra.

Speldjup
Mått mellan ljus 0:an (första hissbara lingång bakom prosceniet) till sista användbara lingång (oftast här man hänger fonden)

Passage
Möjlighet att gå bakom fonden framför bak vägg om minst 0,80–1,00 meters fri väg. Det här måttet är ibland vitalt för att kunna göra snabba entréer och sortier från olika håll i en scenbild. Många gånger står här en filmduk.

Lingång
Höj- och sänkbart rå, handdraget, spel eller viktat.


Rör i scen eller salongstak för upphängning av strålkastare, intäckningar och dekorelement. Är dessa hissbara heter de rå eller lingång. Rör kan också kallas ”grid” och är då fastmonterade rör i taket på lokalen oftast i rutsystem om ca 1 x 1 meter. Sitter ofta i sk. blackbox lokaler och fungerar dåligt för turnésituationen.

Lingångshöjd
Den maximala höjden för hur högt ett rå måste kunna hissas eller kan hissas. Måttet tas från scengolv till lingången högsta läge. Har inget med lokalens totala takhöjd att göra.

Ljus 0:a
Det första rået som går att hänga strålkastare på i scenhuset från salongen sett direkt bakom proscenietak (scenöppningens ram)

Proscenieöppning
Scenens öppning, spelytans bredd, som på sidan (oftast) avskärmas med proscenietorn.

Proscenietorn
Mobila eller fasta byggnationer som avgränsar spelytans bredd på båda sidor. Kompletteras med sk. proscenietak för att skapa en ram i scenöppningen.

Byxa, intäckning, skärm
Ramar in scen, scenutrymme och spelyta på båda sidorna.

Fond
Tygstycke bakom dekoren från golv till tak, används som inramning och avslutning mot scenens bakvägg av spelytan, ingår i begreppet intäckning


Teknisk Rekvisition/Teknisk Rider
Denna skrivning är bilaga till produktionens kontrakt vilket du som arrangör skrivit på vid köpet av föreställning. Rekvisitionen/Ridern är en beställning av lokal bemanning och logeutrymmen. Den visar också på eventuella andra behov såsom textning och teknikplats i salongen samt om produktionen använder öppen eld eller rök eller om man röker cigarretter eller det förekommer något starkt ljud eller något annat som kan vara viktigt att påtala.


Rekvisitionen/Ridern ska vara dig och/eller den av dig utsedda lokalansvariga tillhanda 2-3 veckor före produktionens ankomst till din lokal.


Bemanning/Lokal scenpersonal
Antalet lokala scenarbetare styrs av respektive produktions omfattning och byggtid. De klockslag lokal scenpersonal önskas finnas tillgänglig är väldigt svårt att fastställa med exakthet så tiderna är ungefärliga.


Det är viktigt att Riksteaterns personal är bra arbetsledare. Den lokala personalen kan vid vissa tillfällen uppleva att de inte har några arbetsuppgifter. Detta har oftast att göra med att Riksteaterns personal behöver göra vissa handgrepp själva av säkerhets- eller andra skäl.


Arrangemanget


Liten checklista


Inför arrangemanget


Under arrangemanget


Efter arrangemanget


FAQ - frågor


Arrangörstips från Scenkonstportalen.se

Kolla gärna checklistan på Scenkonstportalen.se

Läs gärna hur man arrangerar en föreställning på Scenkonstportalen.se

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda