Tillgänglighet på webben

Från Riksipedia

Version från den 2 januari 2017 kl. 18.00 av Henrik.broman@riksteatern.se (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

En tillgänglig webbplats gynnar alla användare, oavsett funktionsvariation. Riksteatern vill göra webbplatserna tillgängliga för så många som möjligt bland annat genom den tekniska och innehållsmässiga utformningen.


Det kan handla om allt i från kontrast på textfärg och bakgrund, till att menystrukturen ska vara tydlig. För att få till en tillgänglig webbplats är det egentligen tre faktorer som spelar roll;


Kodkvalitet handlar om att hemsidan tekniskt är uppbyggd så att all information ska gå att tolka oavsett vilka hjälpmedel besökaren använder. Struktur handlar om konsekvens och förutsägbarhet, att besökaren lätt kan lära sig använda sidan och förutse funktionaliteten.
Plattformen Wordpress som Riksteatern använder för alla lokala och regionala hemsidor är förberedd för att klara de krav som ställs på kodkvalitet och struktur.

Redaktionellt handlar om rutiner för hur innehåll skrivs och läggs in, t.ex. bilder på hemsidan. Här nedan hittar du tips, riktlinjer och länkar till mer information för att underlätta för dig som vill skapa en mer tillgänglig webbplats.


På sidan Kulturrådets webbplats om tillgänglighet på webben kan du få en översikt över hur du på korrekt sätt kan arbeta med:


På sidan webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats kan du göra ett test av din webbplats tillgänglighet. Att göra testet är värdefullt för den som vill ha en så hög tillgänglighet som möjligt, i testet finns hjälpavsnitt som förklarar hur tillgänglighet fungerar i praktiken.

Läs mer på Kulturrådets webbplats om tillgänglighet på webben

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda