Repertoarplanering

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Repertoarplanering kan enkelt uttryckt sägas vara ett hjälpverktyg för bedömning av scenkonst. Verktygets syfte är att underlätta när man i en teaterförening/arbetsgrupp diskuterar repertoar och härigenom skapa mer medvetna beslut i Riksteaterns olika urvalsprocesser på såväl lokal, regional som nationell nivå. Det kan även användas för personlig reflektion av vad man ska se eller utvärdering av vad man har sett.

Verktyget är formulerat som en spelplan som kan användas vid ett möte eller under en process för att ta ställning till fyra olika områden (Nyskapande/fördjupande, tillgänglighet/arrangörsfokus, angelägenhet/publikfokus, hantverk). Utifrån områdena ges möjlighet att ta ställning till en repertoar ur olika perspektiv.


Nyskapande/Fördjupande
Våra möjligheter att välja scenkonst som erbjuder kontinuitet i scenkonsttraditioner som vår publik uppskattar och/eller som erbjuder nyheter och överraskningar för både ny och återvändande publik. Vi väljer den balans som vi vill ha mellan välkänt och nytt i tematik, genrer, spelplatser, teknik, språk, tilltal, publikgrupper.


Tillgänglighet/Arrangörsfokus
Våra möjligheter att välja scenkonst som vi har tekniska, ekonomiska, tidsmässiga förutsättningar att arrangera och sälja. Vi överväger en föreställnings längd, antal medverkande, gage, biljettpris, prisvärdhet, vår relation till producenten. Vi tänker på att den publik vi vill nå kan behöva tillgång till vägledning, transport, mat, dryck, syre, paus, barnvakt, rullstolsramp, hörselslinga, syn- och teckentolkning.


Angelägenhet/Publikfokus
Våra möjligheter att välja scenkonst som sätter publikens tankar och känslor i rörelse, som ger möjlighet till mänskliga möten på och utanför scenen, som skapar en arena för samtal om teman som är viktiga och aktuella för vår publik, som gestaltar olika mänskliga erfarenheter av kön, sexualitet, funktionalitet, kroppsstorlek, religion, ålder, bostadsregion, språk, härkomst och familjehärkomst.


Hantverk
Våra möjligheter att välja scenkonst med skicklig gestaltning i text, regi, koreografi, skådespeleri, dans, musik, sång, scenografi, mask, kostym, ljus, ljud, scenteknik.

Är du intresserad av att arbeta med ”spelplanen” – kontakta dramaturgiatet på Riksteatern dramaturgiatet@riksteatern.se eller din riksteaterkonsulent för material och mer info.

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda