Mediageneratorn

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Information och kontaktuppgifter

Riksteaterns mediagenerator är teaterföreningarnas verktyg för att skapa egna annonser, säsongsfoldrar och flyers.

Många Riksteaterföreningar producerar egna trycksaker och annat material. Ett stödverktyg har varit mycket efterfrågat – och våren 2014 blev det verklighet!

Med Riksteaterns mediagenerator kan teaterföreningarna skapa egna annonser, säsongsfoldrar och flyers. Resultatet blir en pdf som kan skickas till ett tryckeri eller skrivas ut på en egen skrivare. Under våren har ett stort antal deltagare från lokala och regionala Riksteaterföreningar testat verktyget. Riksteaterns mediagenerator är fortfarande en beta-version. Det innebär att systemet fungerar men fortfarande är under utveckling. Det kommer att vidareutvecklas och uppdateras med fler mallar och funktioner.

För frågor om Riksteaterns mediagenerator eller inloggningsuppgifter, skicka en e-post till support@riksteatern.se


Instruktioner

SKAPA TRYCKSAKER

Logga in via: http://mediageneratorn.riksteatern.se


Startsidan
Här visas en översikt av de trycksaker som kan skapas. Klicka dig vidare för att skapa någon av trycksakerna.

Annonser och Flyer A6
När du klickat in dig på någon av dessa trycksaker har du tre val: Skapa ny, redigera eller ladda ner.

För att skapa en ny trycksak klickar du på knappen "Skapa ny" som du hittar i spalten till vänster. Du kommer då till ett antal fält som du fyller i. Dessa fält varierar beroende på vilken trycksak du valt.

Till alla trycksaker är det möjligt att ladda upp en eller flera bilder. Bilderna placeras automatiskt utifrån trycksakens mall. För att ladda upp en bild trycker du på kamerasymbolen som syns under rubriken Bild. Denna hittar du i samband med de fält du fyller i för varje trycksak. Inne i bilduppladdningen kan du välja mellan bilder som du tidigare laddat upp eller att ladda upp en ny bild genom att klicka på knappen "Ladda upp fil..." Passar inte bilden i format har du möjlighet att beskära den direkt i verktyget.

För att se hur din trycksak ser ut klickar du på knappen "Skapa förhandsvisning" som du hittar ovanför bilden på trycksaken. Gör detta några gånger under processen för att försäkra dig om att resultatet blir som du tänkt dig.

När du är nöjd med din trycksak klickar du på knappen "Spara", som även den finns ovanför bilden av trycksaken. Du får då namnge din trycksak. När trycksaken är sparad hamnar den i en lista där du ser alla skapade trycksaker för denna mall. Du kan nu ladda ner din trycksak. För att göra detta klickar du på länken "Högupplöst för tryck" eller "Lågupplöst" som finns under rubriken Ladda ner i spalten till höger.

I spalten till höger hittar du även knappen för att redigera en trycksak, samt knappen för att ta bort en trycksak.


Säsongsfolder A4 och Säsongsfolder A5
För varje säsongsfolder finns fyra flikar att välja mellan: Skapa sidor, Sparade sidor, Skapa folder och Sparade foldrar.

För att skapa en säsongsfolder börjar du med att skapa de sidor som din folder ska innehålla. Klicka på fliken Skapa sida och klicka dig sedan vidare till den sidtyp du vill skapa. Här fyller du i fälten som tillhör sidtypen. Glöm inte att förhandsvisa ofta för att se att resultatet blir som du tänkt dig. När du är klar sparar du sidan. Den hamnar under fliken Sparade sidor.

När du har skapat ett antal sidor kan du utifrån dessa skapa en flersidig säsongsfolder.

För att skapa en folder väljer du fliken Skapa folder. Du väljer sedan som första steg hur många sidor din folder ska innehålla. Antalet sidor visas sedan automatiskt under den rullgardinsmeny där du just valt antalet.

Genom att klicka på en tom sida, som symboliseras av ett frågetecken så får du upp en översikt över alla dina skapade sidor. Leta upp den sida du vill ha och klicka på denna. Fortsätt på samma sätt med resterande sidor. När du har valt alla sidor så klickar du på knappen "Skapa broschyr". Du får då namnge din folder. Foldern hamnar sedan under fliken Sparade foldrar. Härifrån klickar du på den folder du vill ladda ner eller skriva ut för att få upp den som PDF.

Det är möjligt att ladda ner, ta bort och ändra i enskilda sidor. Detta gör du under fliken Sparade sidor. För att ladda ner en sida för du muspekaren över sidan. Den gröna pilen som visar sig laddar ner en högupplöst pdf, och den blå laddar ner en lågupplöst pdf. Det röda krysset tar bort sidan. Vill du redigera informationen klickar du på sidan och letar sedan upp det fält som du vill ändra i.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda