Marknadsföring
Från Riksipedia
(→Grafiska riktlinjer) |
|||
Rad 16: | Rad 16: | ||
Hör av er till Supporten om ni vill ha hjälp att ta fram en Riksteaterlogotyp till er förening. | Hör av er till Supporten om ni vill ha hjälp att ta fram en Riksteaterlogotyp till er förening. | ||
- | Läs mer: [http:// | + | Läs mer: [http://iadmin.riksteatern.se/ArticlesRepository/documents/Grafisk_manual_20160129.pdf Grafisk manual 2016, om lokala och regionala logotyper] |
<br><br> | <br><br> | ||
Versionen från 31 maj 2016 kl. 09.01
Innehåll |
Beställa marknadsföringsmaterial
Tryckt marknadsföringsmaterial Riksteatern tar till varje föreställning fram ett marknadsföringsmaterial. Det kan skilja sig något vad som tas fram men oftast går det att beställa affischer och flyers från Riksteatern. Detta material finns att beställa sex veckor innan föreställningen har premiär. Bifogat hittar ni beställningsdokumentet.
Länk till beställningsdokumentet
Övrigt marknadsföringsmaterial
Under respektive produktion på scenkonstportalen.se finns annat marknadsföringsmaterial att ladda ner. Det kan vara annonsunderlag, e-postflyers med mera.
Grafiska riktlinjer
Hör av er till Supporten om ni vill ha hjälp att ta fram en Riksteaterlogotyp till er förening.
Läs mer: Grafisk manual 2016, om lokala och regionala logotyper
Marknadsföra arrangemang
Grunden i marknadsföring av scenarrangemang är att sprida information till så många som möjligt på ett så attraktivt sätt som möjligt. Mycket handlar helt enkelt om att arbeta fysiskt med att sätta upp affischer och dela ut flyers men framför allt att prata med människor. När man är inne i blomsterhandeln så sätter man ju inte bara upp en affisch man pratar även med innehavaren och säljer in arrangemanget. Jobba med så många personliga kontakter som möjligt! Berätta om er verksamhet. Berätta om föreställningen.
Det viktiga är att hitta en bredd på marknadsföringen och på så vis försäkra sig om att informationen når ut till så många som möjligt. En affisch gör ingen sommar! Lägg ner arbete på att nå den specifika målgruppen. Jobba långsiktigt!
Marknadsföringen styrs av vilka resurser man har ekonomiskt och personellt samt vilken målgrupp man vill nå.
Vi har listat olika delar i marknadsföringen:
- Affischering
- Affischera flera gånger! Första gången ca fyra veckor innan föreställningen, andra gången två veckor innan. Och gå gärna tillsammans då det blir betydligt roligare än att gå ensam.
- Närorter Skicka till andra arrangörsföreningar i närliggande orter där föreställningen inte spelar och be dem affischera
- Var? Bra ställen kan vara butiker, caféer, barer, restauranger, skolor/universitet, personalrum, bibliotek, på stan, gym, teatern, kurslokaler, bensinmacken, korvkiosken mm.
- Personalrum En del butikskedjor har som policy att inte sätta upp affischer men man kan då be dem att istället sätta upp dem i personalrummet. På samma sätt kan man be andra att sätta upp på sina arbetsplatser.
- Vik och klipp! Var kreativ med affischer: klipp itu och sätt på lyktstolpar eller andra ställen där det kräver andra storlekar
- Specialaffischering Initiera samarbeten med butiker och caféer och se om det finns möjlighet att få möjlighet att under en kortare tid, ett par dagar, få en större exponeringsyta, gärna ett helt skyltfönster eller en vägg. De kan i gengäld få fribiljetter eller möjlighet att exponera sina produkter i foajén på teatern.
- Affischer på stan I många städer är det problematiskt att affischera annat än på anslagstavlor som ofta är väldigt få. En idé är att använda sig av trottoarpratare (A-formade trottoarskyltar) och masonitskyltar (typ valaffischskyltar) att knyta fast på staket och lyktstolpar. Prata med kommunen och förklara hur ni arbetar och förklara vilka perioder som skyltarna står uppe och att ni direkt efter föreställningen tar bort dem. Eller varför inte snöra på sig ett sandwichställ och gå runt på stan. Då kan även passa på att prata om föreställningen/evenemanget
- Flyerutdelning
- Många gånger! Dela ut vid flera tillfällen!
- Var? Bra ställen kan vara butiker, caféer, barer, restauranger, skolor/universitet, bibliotek, biografen, på stan, gym, teatern, kurslokaler, bensinmacken, korvkiosken mm
- Andra evenemang! Att dela ut på andra evenemang och passa på att prata om evenemanget när ni delar ut.
- Närorter Dela ut på andra orter! Kolla med andra föreningar om de kan lägga ut flyers på sin ort.
- En flyer i påsen Samarbeta med exempelvis butiker och caféer och erbjud dem rabatt på biljetter om de har affischen i fönstret eller till exempel lägger en flyer i kundernas påsar eller en i boken de just köpt.
- Utskick
- Säsongsprogram Utskick av säsongsprogram brukar skickas ut i början av säsongen, vilket ju är ganska självklart. (tänk på att man troligen har glömt vad som händer i maj om man fått programmet i januari, så komplettera med månadsutskick per mail.)
- Gemensamma utskick Kan man samarbeta med en annan aktör och göra ett gemensamt utskick tex konsertarrangör, fri teatergrupp, länsmusiken?
- Bilaga Kan den gå som bilaga i en lokal tidning eller liknande?
- Mejl- och postutskick
- Till medlemmar. Medlemsservice hjälper er med adressregister till era medlemmar.
- Till företag, skolor, andra kulturarrangörer, organisationer m fl.
- Till tidigare publik.
- Vid nästa arrangemang, dela ut en talong med biljetten eller lägg fram en anteckningsbok och be publiken fylla i sin mejladress om de vill ha information om kommande arrangemang, så når ni dem enkelt i framtiden.
- Info till evenemangskalendarier
- Tidningar
- Lokalradio och reklamradio
- Kommunens hemsida, och andra sidor tex. turistbyrån
- Erbjudanden (allt för att ha en anledning att skicka info!)
- Gå två, betala för en
- Gå på två evenemang, betala för ett*** Boka innan den xx och få gratis kaffe o kaka i pausen
- VIP-utskick med fri/rabattbiljetter
- Internet
- Det är viktigt att ha en egen hemsida där man kan
- presentera säsongens program
- publicera nyhetsbrev
- anmäla sig för att få info per mail
- presentera samarbetsparter och sponsorer
- länka till andra arrangörer
- tipsa om det mesta såsom andra evenemang på orten eller annat som ni tycker är kul typ musik, film, eller böcker
- Skapa en sida på Facebook
- Det är viktigt att ha en egen hemsida där man kan
- Annonsering
- Papperstidningar Regionala och lokala tidningar. Tänk på att yngre människor inte läser tidningen som en äldre generation gör. Fundera på om det kan vara värt att lägga pengarna på något annat, t ex. någon som hjälper er att affischera.
- Bussar och spårvagnar
- Kulturtavlor mm
- Bannerannonsering (annonser på Internet)
- På vissa Internetsidor kan lägga ut annonser på postnr så att de endast visas i er ort.
- Radioreklam
- Pressarbete
Riksteaterns pressansvarig hjälper er lokaltidning med intervjutid med skådespelare/artister. Förutom de stora lokala medierna är gratistidningar, studenttidningen och studentradio viktiga medier, speciellt för en yngre målgrupp. Överväg vad som ger bäst resultat, om det är Riksteatern eller ni som tar kontakt med pressen.
- Förhandsreportage (är det som ger bäst resultat)
- Recensioner (om det är en bra recension kan man lägga upp den på hemsidan)
- Biljettförsäljning
- Tillgänglighet Viktigt att det är lätt att få tag på biljetter. Kanske det är olika ställen beroende på vilken typ av arrangemang som ska säljas (caféer, bokhandeln, musikaffären, Konsum, tobaksaffären mm)
- Internet Se till att det finns biljetter tillgängligt på Internet. Riksteatern tillhanda håller ett system som är enkelt att administrera. (vissa bakar in administrationskostnaden i biljettpriset så det ska vara lockande att boka på nätet)
- Gatuförsäljning Dra på dig ett sandwichställ och passa på att sälja biljetter på plats.
- Vänner Be någon du känner sälja fem biljetter till vänner och bekanta och få en/två fribiljetter för besväret.
- Studentkåren/elevrådet/företag. Fråga om någon på studentkåren eller elevrådet att sälja biljetter mot att få fribiljetter. Samma sak om det finns någon som vill sälja på sitt arbete eller företag: HM, sjukhuset, skolan, osv. Kolla med föräldrar och deras vänner.
- Biljettutlottning
Detta är ett bra sätt att utbyta tjänster: en radiokanal lottar ut biljetter och marknadsför på så vis ert arrangemang.
- på radiokanal el tidning, skola el dyl. Det funkar ju även att göra på er egen hemsida
- Barteravtal (vilket betyder byteshandel.) Det kan vara så att föreningen byter annonser mot biljetter eller att man i sitt säsongsprogram säljer annonser som man byter mot annonser i dagspress.
- Medlemsarbete
Tänk igenom vad ni kan erbjuda era medlemmar utöver föreställningarna
- Medlems- och ombudsträffar
- Gärna med någon slags underhållning
- Rabatter
- Utverka rabatter eller erbjudanden för era medlemmar när ni gör samarbeten med butiker, caféer eller föreningar: rabatt på kläder, skivor, kaffe, bio, kurser mm.
- Arrangera specialföreställningar som är gratis för medlemmar
- Medlems- och ombudsträffar
- Sponsorer:
- Riksteaterns huvudsponsor Best Western Hotels har hotell i hela landet och även stora kundklubbar. Här finns bra möjligheter till olika samarbeten.
Föreställningsrelaterade aktiviteter
I samband med föreställningen kan man anordna olika aktiviteter, det kan vara något som har med föreställningens innehåll att göra eller något som händer i direkt samband med föreställningen, allt för att utöka nätverket. På samma sätt kan ni marknadsföra er på annat evenemang i stan.
Inramningen av evenemanget är viktigt för den känsla man vill förmedla. En DJ som spelar skivor när man kommer och i pausen kan lätta upp stämningen, en fotoutställning i foajén förmedlar ett brett kulturintresse och närvaro av en nyöppnad klädbutik och deras produkter ger känslan av entreprenöranda. Just i det här fallet tänker vi på aktiviteter för en yngre målgrupp men samma sak kan man ju självklart göra för en äldre målgrupp. Nedan följer några ideér:
- Debatt – finns det något ämne i föreställningen man kan starta en debatt om? Var kan debatten ske? Internet? Lokaltidningen? Paneldebatt
- DJ i foajén
- Närvaro på teatern
- samarbete med organisation eller liknande som vill presentera sig i foajén med utställning eller liknande (kan vara en grafisk illustratör, klädbutik, skivbutik, skrivarklubb, musikförening, Amnesty mfl)
- Lotta ut prylar/aktiviteter till publiken (kläder, presentkort mm)
- Informationsutbyten – pusha för varandras evenemang: tipsa på er hemsida!
- Hjälp varandra! Till exempel så kan arrangörsföreningen erbjuda företag att synas i deras säsongsprogram, i mejlutskick, i teaterfoajén, i salongen innan föreställningen (ex utlottning av kläder, gratis klippning, bok, skiva etc till vissa stolsnummer), om de får synas i företagens ”fönster” på olika sätt.
Bearbeta olika kontaktnät
Försök hitta personer som kan bli en nyckelperson/ambassadör för er förening. Om ni inte själva vet var denna målgrupp finns är det lämpligt att kontakta personer som ni tror kan ha kunskap om den aktuella målgruppen. När det gäller den unga vuxna publikgruppen kan det vara bra att prata med olika lärare, fritidspersonal, bibliotekarier.
Leta upp mailadresser. Kommunen brukar tillhandahålla ett föreningsregister som brukar ge bra uppslag. Här kommer ett antal förslag på olika kontaktnät man kan bearbeta:
- Vänner, bekanta, vänners vänner, bekantas barn eller föräldrar. Alltså sitt eget närmaste kontaktnät
- Amatörteater
- Den lokala nyårsrevyn
- Dansnätverk
- Folkhögskolor
- Komvux
- Studieförbund – tex Folkuniversitetet, Studiefrämjandet, Sensus. Kurser i:
- Foto
- Film
- Skrivarkurser mm
- Pensionärsuniversitetet
- Fältbiologerna
- Bouleklubben
- Gymnasium – t ex estetiska linjer, sam-kultur, sam-media
- Universitet
- Politiska ungdomsförbund
- Miljöförbund
- Konstföreningar
- Hembygdsföreningar – de som har en egen hemsida lägger upp ett kalendarium
- Musiknät
- Replokaler
- Konsertarrangörer
- Lokala festivaler
- Arbetsplatser
- Stora: sjukhus, lokala
- Mindre, hippa butiker
- Lokala nöjesbilagor
- Elevråd
- Standup-klubb
- Frisörer
- Turistföreningen
- Kontaktnätet (rikstäckande kontaktnät för musikarrangörer, främst södra Sverige)
- Moks (rikstäckande kontaktnät för musikarrangörer, främst norra Sverige)
Ett antal branschrubriker från hitta.se/eniro.se
- Artister/artistförmedlingar
- Film/videoproduktion
- DJ
- Konstnärer/illustratörer
- Skivbolag
- Bokförlag
- Catering
- Konserthallar
- Ljud- och ljusanläggningar
- Museer
- Tidningar/tidskrifter
- Bokhandel
- Danskurser
- Barer/pubar
- Restauranger
- Nattklubbar/diskotek
- Eventarrangörer
- Gallerier (konst, foto)
- Mediaproduktioner/produktionsbolag
- Arkitekter
Samarbeten
Nyckelordet för ett lyckat arbete med arrangörskapet är samarbete. I samtal med ett antal olika arrangörer återkommer de ideligen till just samarbeten. Samarbeten med privatpersoner, föreningar, organisationer och företag. Och det handlar om det mesta som kan relateras till en föreställning: biljettförsäljning, annonsering, affischering, flyerutdelning, lokaler.
Och samarbeten handlar väldigt mycket om att utöka sitt kontaktnät och på så vis få spridning av information men även utöka sin kundkrets.
Självklart kan arrangörsföreningen själv bli en samarbetspart. Finns det arrangemang som man själv gå in i? Sälja biljetter till, stödja personellt, ekonomiskt eller upplåta en lokal. Ni får av oss en lista på tips på möjliga samarbetspartners samt en lista på lyckade samarbeten som gjorts av andra arrangörsföreningar. Nedanstående tips är sådant som har fungerat bra för föreningen i stort och har just inte med en specifik föreställning att göra. Kolla även ovan nämnda föreningsregister.
Andra föreningar Kolla om de kan marknadsföra ert arrangemang genom att affischera och distribuera ut flyers. Kan de erbjuda sina medlemmar ett rabatterat pris?
Butiker, caféer, restauranger mm Upprätta ett längre samarbete med olika butiker: bokhandeln, skivaffären, klädbutik, blomsteraffären, spelbutiken. Ta ett möte med chefen och berätta hur er verksamhet ser ut och vad ni har behov. Hur kan ni hitta ett samarbete? För att det ska kännas attraktivt så bör reklambladet innehålla ett erbjudande (gå två betala för en, 25 % rabatt osv) Och det kan då handla om att man får t ex en flyer i butikens påse, bokhandeln stoppar in något i boken man just köpt, kan man få en större yta att, under en vecka typ, få sätta upp extra många affischer i butiken eller caféet.
Filmreklam Kan biblioteket visa filmat material från föreställningen, går det att visa något på bion i foajén eller finns det möjlighet att samarbeta med Folkets Hus om de har de arbetar med filmverksamhet?
Utöka verksamheten
Ett annat sätt att utöka sitt nätverk är att starta andra verksamheter inom föreningen. Satsa i första hand på det som har så små kostnader som möjligt.
- Klubbverksamhet
- Litteratur
- Musik/konsert/DJ – (samarbeten med replokaler, skivbutiker)
- Nya artister
- Konserter för unga mellan 13-18 år på tidiga kvällen
- Dans
- Improvisationsteater** Poesikvällar
- Föreläsningar
- Design (mötesplats för oetablerade designers)
- Samtalskvällar - samtal, associationer, reflektioner och annan underhållning
- Filosofi för unga och gamla
- Pysselverkstad (pärplattor, pins, smycken, sy, screentryck, binda böcker, tröjtryck)
- Utställningar – konst, foto, design
- Kurser – foto, ljus, ljud mm
- DIY – Gör det själv-marknad för alla oetablerade skapare. Försäljning av saker från unga skivbolag, artister, konstnärer, fotografer, designers, författare, fanzine, filmare med mera.
- Pingiskväll med DJ – rundpingis har blivit hett på caféer och klubbar. Började i Berlin och har sedan spridits vidare.
- Boule och bar