Zoomotiv

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

När något svårt, kontroversiellt eller otäckt ska berättas häller teatern det gärna genom ett djurfilter. Inom barnkulturen är zoomotivet snarare regel än undantag. Där blir katter med korta svansar eller fula ankungar mobbade, men alla rävlistiga barn kopplar ändå att det handlar om att vara annorlunda. Djurpjäserna används som säkra kort men missar samtidigt att det är någonstans mellan björnhuvud och råttsvans som barnteaterns status går förlorad i den hierarkiska skådespelarvärlden.

Även vuxenklassiker nyttjar zoomotivet: djävulen tar skepnad av en svart pudel à la Goethes Faust, en grönsiska blir symboliskt slaktad när oskulden gått förlorad i Strindbergs Fröken Julie, en uppstoppad mås/ vildand/hund kan i egenskap av titelfigur spänna ögon i såväl tolkning som publik oavsett århundrade och egensinniga katter stuffar allt som oftast på en musikalscen nära dig. Och när Disney gör musikal kan all tänkbar fauna få svänga sina lurviga iförda färgsprakande kreationer. Djärvare dramatiker ser att utnyttja barnteaterns djurtematik för vuxenchock. Vem kan som Elfriede Jelinek blåsa upp ett småborgerligt sug efter gammalt hederligt skott i råttan till en orgie i maskeradsex med kåta björnar på en Rastplatz? En dramatiker som under hela sitt författarskap medvetet har förhållit sig till zoomotivet är amerikanen Edward Albee, som plockar upp handsken i såväl Zoo Story som Geten eller Vem är Sylvia?

Koreografen Dorte Olesen gick så långt i sin dansföreställning Pudel att hon bjöd in riktiga hundar, fem stycken kungspudlar, på scenen för att understryka sitt budskap. Med en elegant svansföring pekade hela ensemblen på vår tids fokusering vid yta, då till och med hundar faller offer för utseendefixering.

Zoomotivet har troligen sitt ursprung i djurfabeln men kan också härledas till vissa skådespelartraditioner där man gör övningar som går ut på att man låtsas vara ett djur.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda