Tips och trick

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Här har vi samlat några tips och trick. Tipsen gäller datoranvändande generellt, och är tips som man kan ha stor nytta av just i arbetet med föreningens hemsida i Wordpress.

Jobba i parallella flikar
När man jobbar med hemsidan är det smidigt att snabbt och enkelt kunna se och testa hur det ser ut efter att man gjort någon förändring eller lagt till nytt innehåll. Det är då bra att jobba i parallella flikar. Alla moderna webbläsare (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome) har sedan flera år tillbaka stöd för att man i ett webbläsarfönster kan surfa i flera olika flikar.

Tipset är att öppna webbläsaren och gå till er hemsidas inloggningssida (*föreningens ort*.riksteatern.se/wp-admin) och logga in. Därefter öppnar man ytterligare en flik bredvid, och i den fliken surfar man in till hemsidan så som den ser ut för besökaren, dvs *föreningens ort*.riksteatern.se.

När man i den inloggade fliken gjort en förändring och sparat så kan man enkelt växla till den andra fliken och uppdatera sidan (tryck tangenten F5 eller högerklicka på sidan och välj "Uppdatera") för att se resultatet.

Webbläsare
Den vanligaste webbläsaren är Internet Explorer, den är standard på en vanlig PC med Windows. På en Mac är Safari standardwebbläsare. Allt fler användare av såväl Mac som PC väljer dock något av alternativen Mozilla Firefox eller Google Chrome. Hemsideverktyget Wordpress funkar med samtliga webbläsare, dock ger vissa versioner av Internet Explorer användaren problem med en återkommande säkerhetsfråga. Här kan du läsa mer om hur du kan åtgärda detta om du använder Internet Explorer. Läs mer: Säkerhetsvarningar: Hur du stänger av dem
Om du vill prova en annan webbläsare så finns här länkar för att ladda ner och installera Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Klistra in text oformaterad
Om du har en text i t.ex. ett mejl eller ett Word-dokument och du vill klistra in texten på hemsidan så finns det ett knep för att slippa få med textens formatering. I Word och i mejl så är texten nämligen formaterad för att visas med ett visst typsnitt och i en viss storlek, och om du kopierar texten och klistrar in texten direkt i Wordpress på en sida eller i ett inlägg så kan oönskad formatering följa med. Följden blir att hemsidan kan få olika formatering på olika sidor.

För att undvika detta gör du så här:

  1. Kopiera texten ur mejl eller Word-dokument
  2. Öppna programmet Anteckningar och klistra in texten
  3. Kopiera texten ur Anteckningar
  4. Klistra in texten i sidan eller inlägget i Wordpress

    På så sätt "tappar" din text formateringen och då tar Wordpress hand om hur texten visas på hemsidan, vilket typsnitt och vilken textstorlek.

Snabbkommandon
Snabbkommandon är smarta kombinerade tangenttryckningar som gör att du snabbt kan utföra en åtgärd. De snabbkommandon vi tipsar om här gäller endast PC med Windows. I kursivt står de tangenter man ska trycka ner samtidigt, efter står vad som händer:

Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda