Retro

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Latinets retro betyder bakåt. Det är dit retroteatern längtar. Den kännetecknas av historiska återblickar, nostalgi och/eller återanvändning. Återanvändning är inte bara bra för miljön, den hjälper också till att fylla teatersalongerna. Vem vill inte gå och se teaterversionen av den älskade boken eller filmen? Eller kanske återse en sedan länge svunnen teaterupplevelse?

År 2006 blickar Stockholms stadsteater tillbaka mot år 1974 och en av sina största succéer någonsin när Jösses flickor - återkomsten har premiär. Samma år ger man När Harry mötte Sally efter filmen med samma namn, på Malmö Opera och Musikteater presenteras Dead man walking, först bok, sedermera film och opera. Ett annat exempel från 2000-talet är Mikael Niemis dundersuccé Populärmusik från Vittula som efter några år poppade upp i ett antal teaterversioner.

Niemis berättelse från 60-talets Pajala innefattar också ett annat av retroteaterns nyckelbegrepp: nostalgi. Ordet kommer av grekiskans hemsjuka, men betecknar idag snarare en längtan till en svunnen tid än den plats man kallar hemma. Nostalgin regerar kanske särskilt när barnen är salongens målgrupp och de vuxna biljettluckans dito. De nuvarande småbarnsföräldrarnas egna favoriter dyker upp på allehanda scener: Barbro Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang är under det tidiga 2000-talet populär på allt från Rajateaterns dockteaterscen i Västernorrland till Operascenen i Stockholm. Maximteaterns Från A till Ö, Folkets Hus och Parkers/Riksteaterns Fem myror är fl er än fyra elefanter (komplett med lattjolajbanlåda och allt) och Banankontakt på Malmö Opera och Musikteater är andra exempel på scenproduktioner som flirtar med 70-talisternas nostalgiska retrolängtan till en tid när barnprogrammen sändes halvfem eller halvsex.

Inget är nytt under solen, bara mer eller mindre återanvänt.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda