Queer

Från Riksipedia

(Omdirigerad från Qqeer)
Hoppa till: navigering, sök

Queerbegreppet fick sitt stora genomslag i den akademiska världen på nittiotalet. Från att ha använts som öknamn för det udda och avvikande adopterades ordet för att beteckna teorier vars syfte var att ifrågasätta heterosexualiten som norm. I centrum stod samhällsomstörtande idéer om performativitet: könsroller som representation och föreställning.

Det var knappast någon slump att en av dem som introducerade begreppet i Sverige var teaterforskaren Tiina Rosenberg. Teaterhistorien är fullproppad med queera element, redan de gamla grekerna var flitiga genderbenders och så har det fortsatt via Shakespeare och fram till idag. Mot den bakgrunden kan det tyckas underligt att teatern inte åstadkommit större revor i den heterosexuella matrisen. Först 2002 kom en föreställning vars ohämmade teatralitet vida överträff ade teorierna, Suzanne Ostens uppsättning av Det allra viktigaste, en karnevalesk utan motstycke i svensk queerteaterhistoria. Idag är queer ett vedertaget begrepp och på institutionsteatrarna spelas allt som oftast pjäser vars huvudroller utgörs av hbt-personer, Jag är min egen fru och Ångrarna är bara två aktuella exempel. Samtidigt hävdar många att queerbegreppet spelat ut sin roll och kramats sönder av etablissemangets goda liberaler. För vad händer när det kontroversiella blir rumsrent?

Teatern behöver inte begränsa sig till att återge världen som den är, den kan visa oss hur den skulle kunna vara. Det finns en sprängkraft i det queera som inte manifesteras när Björn Kjellman drar på sig den lilla svarta utan snarare hos dramatiker, koreografer och artister som t ex Gertrud Larsson, Dorte Olesen och Helena Sandström. Scenkonstnärer som utmanar normerna och vrider ut och in på könsrollerna på allt större scener. Det finns också grupper som KUNQ, ungdomsteaterprojektet vars syfte är att omstörta heteronormativiteten. Det handlar om radikal aktivism där queers tar tillbaka scenen på sina egna villkor.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda