Må bra-teater

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Teater som får dig att må bra. Ett uttryck som först etablerades bland filmkritikerna, så kallad feel good-film, för att på 2000-talet plockas upp av de något mer senfärdiga teaterkritikerna. Feel good-teater är det uttryck som används med förkärlek av vissa teaterskribenter, men som vi i vårt lexikon har översatt till det mer svenskklingande må bra-teater.

Begreppet må bra-teater ger ofta uttryck för att en föreställning inte är särskilt djup, utan snarare underhållande, helt enkelt utan känslostormar - vilket förstås får dig som besökare att undgå faran att bli deprimerad. En alltmer utbredd tendens bland teatrarna i takt med att deras statliga bidrag riskerar att minska. För visst betalar man hellre för att få skratta än för att få gråta?

Så här skriver Aftonbladets teaterkritiker Claes Wahlin om begreppet feel good-teater under rubriken Den onödiga publiken: /…/ Till bilden hör att svensk teater är så oerhört rädd om sin publik. Liksom i den svenska filmen föredras ett slags feel good-teater. När spelades senast en pjäs där någon i publiken blev arg /…/? (6/11 2006)

Dramatikern Malin Axelsson skriver i en artikel med rubriken I don´t feel good i tidskriften Visslingar & rops nummer Dålig teater (2006), att det offentliga samtalet hyllar dramatik som skildrar tuffa tjejer som har det svårt, men som på slutet lever lyckliga i alla sina dagar. Men hon frågar sig om unga flickor mår bra av ”/…/feel good-dramaturgin? Och är det verkligen den enda dramaturgin som vi vill se/... /?” Hon exemplifierar med heja-tjejer-ni är-bäst-peppföreställningar som Catti Brandelius Miss Universum. Hennes egen pjäs, Skitsjuk, blev istället en föreställning helt utan lyckligt slut, ett slags må dåligt-teater.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda