Lokalt

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Ett bygdespel är ett spel om bygden och per definition lokalt. En lokal identitet som omsluter eller utesluter skapas. På senare år har fascinationen över bygden letat sig in även på landets fasta scener. 4 x Uppsala på Upsala stadsteater, Ullas kaffe svalnar aldrig på Jämtlands läns teater, megasatsningen Framtidslandet i Norrbotten, Populärmusik från Vittula och Ljusets hastighet på Norrbottensteatern, Staden och stjärnorna på Folkteatern i Göteborg... Listan på lokalfokuserande uppsättningar kan göras ännu längre. Intervjuer med lokalbefolkningen, kommunarkivsarkeologi och egna erfarenheter är några metoder för att finna den sanna bilden av en plats och förhoppningsvis också en intressant historia som lyfter det lokalförankrade till konst.

Att läns- och stadsteatrar använder sig av det lokala är kanske naturligt. Igenkänning lockar publik och kan kanske också lirka upp låset till bidragsgivarnas skattekistor. Men även turnerande föreställningar har det senaste året i flera fall velat rota sig i den lokala verkligheten. Tydligast är kanske Strindbergs Påsk som, inom projektet Nordiska teatern, hade premiär på Västerbottensteatern i Skellefteå hösten 2005. Då fanns hockeystaden inskriven i manus, under vårens turné varierades det platsspecifika i föreställningen utifrån spelort.

Med det lokala i fokus finns större chans att det som enligt normen befinner sig i periferin också skildras. Föreställningar som utspelar sig i Stockholm centrum enligt normen anses sällan lokala. Många av de lokalförankrade uppsättningarna ute i landet tar också upp spänningen mellan de allt glesare bygderna och de allt tätare orterna. Men att det perifera för några timmar blir centrum på en teaterscen är ingen garanti för att det inte fortsätter att vara exotiskt. Klichéer kan cementeras i Stockholm lika väl som i Luleå.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda