Jaget

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

En inte obetydlig figur inom skådespeleriet är Jaget, med den legendariske teatermannen Konstantin Stanislavskijs idéer om närhet och autencitet som självklar grund. På teaterskolorna ägnar man år åt att lokalisera denna ängsliga lilla varelse som anses stå för äkthet och sanning. Det är Jaget publiken betalar för att få se, förhoppningsvis beröras av, när det blottar sig som en sällsynt tryffel bland horder av scenlösningar och kostymeringar. På scenen blir det privata Jaget allmängiltigt.

Filosofen har sin tes kring vad som utgör Jaget, teaterskolans lärare har ofta en annan. För när speltekniker skiljer sig åt är det vanligen på just den punken - hur man lockar fram ett sanningsenligt Jag, hur en skådespelare ska lära sig att tappa masken offentligt. Att lyckas gråta på beställning brukar vara en milstolpe för en kämpande Fameskoleelev, och om de värdefulla tårarna inte kommer efter rotandet i det emotionella minnet, det imaginära nuet, djuriska instinkter eller själsliga chakran, brukar de rinna till av ren utmattning.

På 2000-talets teaterscener märks viljan att krypa närmare, nästan upp i knäet på publiken, och vidga gränserna för det privata. Imaginära scenrum överges för verkliga hushåll, exempelvis Önskekonsert med Cecilia Nilsson som framfördes i riktiga lägenheter och Richard Maxwells hotellklaustrofobiska Showcase ´03. Teatersalonger tänds upp – som i Dramatens Långdagsfärd mot natt och Rädsla äter själen på Teater Galeasen – och publiken placeras mitt emot varandra. Nu ska alla bli synliga, vara betraktare och betraktade. Kanske är det följden av dagens fascination för bevakning, där vi pendlar mellan att vara filmade i det offentliga och vara voyeurer av det privata i tv.

Enligt psykologen Carl Gustav Jung är Jaget sprunget ur Självet. Jaget ska dock inte förväxlas med Egot, även om de ofta slår sällskap i området runt Dramaten i Stockholm.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda