Eric-Emmanuel Schmitt

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Eric-Emmanuel Schmitt har under det senaste årtiondet blivit en av de mest lästa och spelade franskspråkiga författarna i hela världen. Han föddes 1960 och var elev på prestigefyllda Ecole Normale Supérieure, där han blev doktor i filosofi och därmed uppnådde den högsta franska utbildningsnivån. Schmitt gjorde sig först ett namn inom teatern med The Visitor (Besökaren), en pjäs som skildrar ett tänkt möte mellan Freud och – möjligen – Gud. Detta blev snart en klassiker och är nu del av den internationella repertoaren. Andra framgångar följde snabbt, till exempel Enigma Variations, The Libertine (Vällustingen – en upplyst komedi), Between Worlds, Partners in Crime (Små äktenskapliga brott), My Gospels och Sentimental Tectonics Schmitt har fått stort erkännande av både publik och kritiker och hans pjäser har flera gånger vunnit Molièrepriset och franska akademins ”Grand Prix du Théâtre”. Hans verk spelas nu i över 40 länder.

På senare tid har de fyra kortromanerna som utgör Cycle de l’Invisible, en serie med berättelser på temat barndom och andlighet, blivit en enorm succé både på scenen och i bokhandlarna. De heter Milarepa, Monsieur Ibrahim and the Flowers of the Koran (Monsieur Ibrahim och Koranens blommor), Oscar and the Lady in Pink (Oscar och den rosa damen) och Noah’s Child. Schmitt har ägnat en stor del av sin litterära karriär åt att skriva romaner. En av de tidiga romanerna, The Sect of the Egoists, följdes av ljusa romaner, The Gospel According to Pilate (Evangelium enligt Pilatus) och av mörka, The Alternative Hypothesis. Sedan dess har han skrivit When I was a Work of Art, en besynnerlig, nutida version av Faustmyten, samt My Life with Mozart (Mitt liv med Mozart), en anslående originell sammanställning av privat korrespondens med den österrikiske kompositören. Hans verk kompletteras av två novellsamlingar: Odette Toulemonde and Other Stories, där kvinnors strävan efter lycka sätts i högsätet och Ostend's Dreamer, som är en hyllning till fantasins kraft.

Eric-Emmanuel Schmitt är en stor musikälskare och har även översatt Figaros bröllop och Don Giovanni till franska från det italienska originalet. Han fortsätter att öppna nya dörrar och göra ovanliga speglingar. Odette Toulemonde, den första film som han har skrivit och regisserat, gick på biograferna runt om i Europa under 2007. Eric-Emmanuel Schmitt bor i Bryssel.

Fakta

Författare

Tidigare aktuell med

Oscar och den rosa tanten
Tills döden skiljer oss åt...


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda