Color-blind casting

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Color-Blind Casting är den engelska benämningen på ett nytt tänkandevid rollbesättningar. Idén med Color-Blind Casting är att rollerska besättas utifrån skådespelarnas skicklighet, inte utifrån deras hudfärg.Resultatet blir att en svart kvinna mycket väl kan spela mammatill en vit man och att både Romeo och Julia kan ha andra hudfärgerän blekrosa, utan att man för den sakens skull gör om Shakespearesromantiska drama till ett inlägg i rasistdebatten. Baz Luhrman lät tillexempel den svarta skådespelaren Harold Perrineau Jr spela Mercutioi sin fi lmatisering av Romeo och Julia och den svarta skådespelarenDenzel Washington gjorde en bejublad Richard III redan 1990.

I Sverige är idén ganska ny och har ingen bra svensk benämning.En förfrågan till Svenska språknämnden om hur begreppet skullekunna översättas gav svaret: rasneutral rollsättning. Rasneutral, ettotäckt ord. Inte minst eftersom det avslöjar hur rollsättning normaltär: rasfokuserad. (Språknämnden föreslår också det mindre laddadefärgblind rollsättning).

Att arbeta med Color-Blind Casting skulle innebära att mangår ifrån idén om verklighetshärmande teater och litar mer på detkonstnärliga uttryckets förmåga att övertyga. Det skulle också ge ickevitaoch kvinnor tillträde till de allmänmänskliga och existentiellarolltolkningar som hittills varit förbehållna vita män. Kritikernapåpekar å andra sidan att Color-Blind Casting kan göra oss lite välfärgblinda; få oss att blunda för de rasmotsättningar som trots alltfi nns i världen och skapa en idealiserad och falsk scenisk verklighet.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda