Björn Melander

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Björn Melander utbildades vid Scenskolan i Göteborg, och var först verksam som skådespelare vid Göteborgs stadsteater, sedan som regissör. Björn Melander har även regisserat på Folkteatern i Göteborg, Folkteatern, TV-Teatern, Riksteatern och Dramaten. Hans första uppsättning på Dramaten var Edward Bonds Sommar som sedan följts av en lång rad, bland annat Lars Noréns Och ge oss skuggorna och Tiden är vårt hem, Edward Albees Tre långa kvinnor och Arthur Millers Den siste yankeen.

Bland hans många TV-föreställningar kan nämnas Norén-pjäserna Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud och Komedianter, Willy Russels Timmarna med Rita, serien Guldburen, Tjechovs Måsen och Onkel Vanja samt TV-versionerna av Och ge oss skuggorna och Tre långa kvinnor. Under senare år har han regisserat bland annat på Folkteatern i Göteborg, Lars Noréns Personkrets 3:1 på Det Norske Teatret i Oslo, Tosca på Musikteatern i Värmland, Angels In America på Borås Stadsteater och Tintomara på Gävle Folkteater.

Under våren 2010 var Björn Melander aktuell på Riksteatern då han regisserade Guds djärvaste ängel av Magnus Mankan Nilsson.

Fakta

Regissör

Tidigare aktuell med

Tills döden skiljer oss åt...


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda