Bilder: Skapa Facebook-omslagsbild med Pixlr

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Att anpassa de bilder som visas på webben är viktigt för att få en så snabb laddning av sin webbsida som möjligt.
Det vanliga sättet att webbanpassa bilder är att göra det med hjälp av Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram. Det finns också gratistjänster på internet som ger användaren möjlighet att behandla bilder utan att behöva något bildbehandlingsprogram installerat på sin dator. Ett exempel på en sådan gratistjänst är www.pixlr.com


I toppen föreningens Facebook-sida finns en bild som kallas Omslagsbild. Man kan snabbt sätta sin egen prägel på Facebook-sidans utseende genom att skapa en egen Omslagsbild. Omslagsbilden ska ha storleken 851 x 315 pixlar, och blir så gott som alltid bäst i formatet JPEG.

Hur du skapar Facebook-omslagsbild med hjälp av Pixlr.com

  1. Se först till att ladda hem den bild du vill anpassa till din dator. Om du vill använda en bild från en Riksteater-produktion så hittar du dessa i Riksteaterns mediabank
  2. Gå till www.pixlr.com, klicka på Pixlr editor.
  3. Klicka på Öppna en bild från din dator och välj den bild du vill anpassa till storleken 851 x 315 pixlar.
  4. Längst ner i bildfönstrets vänstra hörn ser du bildens storlek i pixlar (px). Notera att bilden du valt måste vara minst 851 pixlar bred och minst 315 pixlar hög. Till vänster i bild har du Verktyg. Markera Beskärningsverktyget, som finns längst upp till vänster.
  5. Ovanför Verktygsrutan står det nu Constraint (Begränsning). Välj Aspect ratio och skriv sedan i 851 i fältet Bredd och 315 i fältet Höjd. Du bestämmer då beskärningsverktygets storlek till 851 x 315 pixlar.
  6. Håll muspekaren över bilden och håll ner vänster musknapp samtidigt som du flyttar muspekaren för att markera den del av bilden som du vill använda. Du kan nu bara markera ett område som har proportionerna 851 x 315 pixlar.
  7. Klicka sedan bredvid markeringen så att du får frågan "Do you want to apply the changes?" (Vill du tillämpa förändringarna?), och svara "Yes". Bilden har nu beskurits, men du ser förmodligen i pixelräknaren i bildfönstrets vänstra hörn att bilden fortfarande är större än 851 x 315.
  8. Gå in under fliken "Bild" och klicka på "Bildstorlek", skriv i siffran 851 i fältet "Bredd" och klicka OK. Siffran för "Höjd" ska automatiskt bli 315. Du ska nu se på pixelräknaren att bilden är 851 px bred. Till vänster om pixelräknaren visas i procent hur stort bilden visas. Vill du se bilden i full storlek så går du in på fliken "Visa" och klickar på "Faktiska pixlar".
  9. Om du har lyckats är det nu dags att spara den anpassade bilden. Gå in på "Arkiv" (OBS! Ej överst i webbläsaren, utan i den svarta listen som hör till Pixlr.) och välj "Spara". Välja att spara på "Min dator" och ge filen ett bra namn (t.ex. Sidhuvud). Som format väljer du JPEG och en kvalitet på 80 ger nästan alltid bra resultat. Klicka "OK" och välj var på din dator du vill spara den webbanpassade bilden.

Nu är bilden färdig att användas. När du är inne på din Facebook-sida så kan du nu Ändra omslagsbild, genom att Ladda upp fotoPersonliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda