Bebisteater

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

Bebisteatern kan grovt delas in i två kategorier: teater för bebisar ochbarntillåten teater för bebisarnas föräldrar. Riksteaterns Barnvagnskabarémed premiär hösten 2006 är ett exempel på den senare kategorin.Föreställningen är en kusin till biografernas barnvagnsbio medplats för skrikande och ammande telningar i salongen.

Kategori ett – teater med bebisar som målgrupp - har kommitstarkt på 2000-talet. Sedan millennieskiftet har det norska projektetKlangfugl, med efterföljaren Glitterbird, arbetat med att ge barn mellan0 och 3 år kulturupplevelser. Hösten 2005 hade Länsteatern i Örebropremiär på Men oj & va? för barn från nio månader. Våren 2006kom Unga Klaras Babydrama för bebisar från 6 månader till 1 år ochhösten 2006 hade Ögonblicksteatern i Umeå premiär på Voff , för 5-12-månaderskids.

Babydramas regissör Suzanne Osten och manusförfattaren Ann-Sofi eBárány beskriver bebisen som idealisk åskådare: “Närvarande i nuet.Tänker inte på vad den ska ha till middag, göra imorgon eller sa igår.Fri från konventioner. Har inte läst recensioner. Förutsättningslöstmottagande. Tydligt vaken med stora öppna ögon. Svarar med kropp,själ och sinnen. Ärlig i sitt gensvar”.

Bebisteatern kommer i en tid fylld av olika bebisaktiviteter: babyrytmik,babysim, babymassage, pyttepoesi och babysalsa, för attnämna några få. Man kan se babyaktiviteterna som ett tecken ien makeoverhysterisk tid där inget är för stort eller för litet för attförändras eller påverkas till det bättre. Och vilken förälder vill intege sin spädis de bästa av förutsättningar i livets start? Men man kanockså se bebisteatern i ett annat ljus. Karin Helander, professor iteatervetenskap och föreståndare för Centrum för barnkulturforskningvid Stockholms universitet skriver ”…när är det dags attsluta uppleva konst? Vid 93 eller 85 eller 67? Det känns absurt meden äldre åldersgräns. Kanske är det lika absurt med en yngre?”


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda