Österlandet

Från Riksipedia

Hoppa till: navigering, sök

På teatern finns det ett mytiskt ställe kallat Österlandet. Där har man kroksablar, turbaner och snabeltofflor. Det luktar gott av rökelse och man spelar svängig, spännande musik. Dessutom finns det något sexigt, lockande i kvinnornas gracila handledsrörelser och svepande slöjor och i männens mörka, gnistrande ögon och breda bringor. Det kan man använda sig av för att skapa mysig stämning på scen. Nuförtiden har teaterns Österland dessutom bomber, maskingevär och en konstig kvinnosyn. De hedersmördar varandra och kör bombbilar rakt in i offentliga byggnader. Sådant kan man belysa, diskutera och problematisera.

Teatern gillar Österlandet. Det har den gjort ända sedan Shakespeares dagar, i Köpmannen från Venedig är det inte bara judar som får representera Den Andra, en marockansk prins dyker också upp som en Österlandets exotiska representant. Sedan dess har det rasslats med paljettförsedda slöjor och viftats med sablar i mer än en teaterföreställning.

I dag kan man inte frossa i det exotiska Österlandet utan att säga sig vara medveten om faran med exotiseringen. Den postkoloniala samhällskritiken parat med det statligt initierade Mångkulturåret (2006) har lett till en strävan att skildra Den Andra utan att göra skillnad på folk och folk. Ändå blir det så ofta fel. Som när Dramaten för en gångs skull sätter upp en pjäs av en arabisk dramatiker, Sultanens hemlighet av Tawfiq al Hakim, och skapar en kökkenmödding av exotiska österländska attribut. Eller när Stockholms stadsteater placerar Molières Hustruskolan i Nordafrika och lyckas klämma in både skojknasiga araber och läckert svulstig scenografi med ökentema.

Österlandet är fortfarande det kittlande Andra. När teatrarna ska bli mångkulturella kan de inte finna en bättre representant för det Annorlunda än Österlandet. Mångkulturåret blev Snabeltoffelåret.


Personliga verktyg
Namnrymder
Varianter
Åtgärder
Om Riksteatern
Föreningsarbete
Arrangemanget
Synas och höras
Biografier & Teaterlexikon
Handböcker
Verktygslåda